11 Temmuz 2018 Çarşamba


SİHİRBAZ ORGANİZASYON 0532 543 88 63 www.hasbora.net  SİHİRBAZ SHOWLARI İLLÜZYON GÖSTERİLERİ


KARAGÖZ



KUKLA



BUBBLE



SİHİRBAZ



ATEŞBAZ



JONGLÖR



FAKİRİZM




SİHİRBAZLIĞIN DÜNÜ BU GÜNÜ VE GELECEĞİ

Sihirbazlık dünde vardı. Bugünde varlığını koruyor ve sürdürüyor. Sihirbazlık insanların duygularına hitap ettiği için gelecekte de var olacak gibi gözüküyor. Sihirbazlık kelimesi nedir diye sorsalar göz yanılması derdim. Son dönemlerde el çabukluğu olmadan da yapılan numaraların piyasaya sürülmesi sihirbazlık sanatının içersine sıradan insanların katılmasını sağladı.

Bu gidişat sanatı hem zayıflattı. Hem de katılımın çoğalmasıyla birlikte dikkat çekmesini sağladı. Önceleri en basit eşyalarla çok ilginç gösteriler yapan sihirbazlar vardı. Biraz önce söylediğimiz gibi durumlar değişti.


SİHİRBAZLIK YENİLENİYOR MU?

Günümüzde sihirbazlık oyunları her ne kadar yenilense bile halen birçok oyun ve numara daha önceki yapılanlarla aynıdır. 

Bunu şöyle ispatlayabiliriz. Çikolata hep aynıdır. Bu çikolatayı fabrikalar değişik ambalajlara koyarak yeni ürün gibi gösterirler. Sihirbazlıkta aynı böyledir.

Elektronik oyunlarının sayısının çoğalması sihirbazlığı etkilemedi diyemeyiz. Ancak talep görenler halen klasik oyunlardır.






SİHİRBAZLIĞIN ÖNEMİ

Sihirbazların olduğu ortamlar gerçekten güzel geçer. Sihirbazlık dünya genelinde geçerli bir sanattır. Tüm dünya devletlerinde sihirbazlık vardır. Sihirbaz objeleri ve malzemeleri gizemli ve mistik olduğu için birçok kurum gerek reklamlarında gerek logoların da sihirbazlığı kullanmaktadırlar.




SİHİRBAZLIKTA TE RİMLER VE KOSTÜMLER

Sihirbazlıkta giyilen elbiselerde önemlidir. Sahneye çıkan her sanatçı gibi sihirbazlarda sahne kostümleri giymektedirler.

Özellikle şapkaları bazı gösterilerinde kullanılmaktadır. Sihirbazların hokus pokus; abraka dabra şimdilerde moda olan hasbora raxbora gibi terimleri vardır.
SİHİRBAZ NEDİR

İnsanlar eğlensin diye görülmesi gereken bir vurguyu malzemeyi ilginç ve değişik halde göstermeye çalışan sahne sanatçısına sihirbaz illüzyonist denir.

Bir kutunun veya içine eşya sığabilecek bir kabın boş olarak göründükten sonra çeşitli malzemelerin çıkması seyircilere değişik gelmektedir. Aynı hareketi herkes yapamayacağı için sihirbazlık yapan illüzyoniste gözbağcı da denmektedir. Daha önceleri de sihirbaz illüzyoniste hokkabaz denmiştir.







SİHİRBAZLIĞA NASIL VE NEDEN BAŞLADIM

İlk olarak şöyle söyleyebilirim. Sihirbazlar kolay para kazanıyorlardı. Bunun yanı sıra karizmatik insanlardı. Organizasyonlara giderek hem para kazanıyorlar hem de alkış alıyorlardı. Bu yazdıklarım sadece birkaç nedendi. On veya yirmi tane desem en baştan yalan söylemiş olurum. Sihirbazlık merakım ve ilgilenmemin yüzlerce nedeni vardır. Sihirbazlığa başladığımda güzel yerlere ulaşacağımı biliyordum. Sihirbazlık numarası bilenlerin sayısı benim başladığım dönemlerde yok denecek kadar azdı. Şimdilerde ise durumlar çok değişti. Sihirbazlar çoğaldı. Sihirbazlık malzemeleri imalatı yapma nedenim bu sanattan yatırım yapma isteğimdir. Sihirbazlıktan çok para kazanmış biri olarak bunu bir görev olarak düşünüyorum.



HASBORA GÜZELRÜZGAR DİZİDE SİHİRBAZLIK ROLÜNDE OYNUYOR



HANGİ SİHİRBAZLIK MALZEMELERİNİ İMAL EDİYORUM

Zaman değişiyor sihirbazlığa ilgi çoğalıyordu. Değişen yaşantılar sihirbazlığa eğilimi yükseltiyordu. Bende sihirbazlık malzemesi üretmeye başladım. İmalatı derinden biliyordum. Çünkü oyuncak imalatı yapan bir ailede doğmuştum. Daha sonraları şaka oyunları ve malzemeleri imal etmiştim. Sihirbazlık malzemeleri çok fazla sayıda satılmıyordu. Sihirbazlığı sevdiğim için imalat yapmaya devam ediyorum. Hasbora oyuncak imalatını sihirbazlık malzemeleri imalatına dönüştürdüm.




SİHİRBAZLIK MALZEMELERİ LİSTESİ

Çekmeceli kutu
Para tabağı
Aynadan geçen el
Akıllı söz dinleyen kutu
Hayal tüpü
Şişeye giren mendil
Paravan piramit
İki çekmeceli kırmızı kutu
Sehpalı üç mendil
Transfer kutusu
İki tarafa açılan kutu
Kaybolan mendil kutusu
Para kovası
Kısalan vida
Lastiğe geçmeyen metal boru
Süt bardağı
Su dökülmeyen bardak
Ateşli transfer kutu
Çubuklu İstanbul

SİHİRBAZLIK MALZEMELERİNİN DÜNYADAKİ DURUMU

Sihirbazlık malzemeleri imalatı yapan bir atölye eğer diğer ülkelere satış yapamaz ise kesinlikle iflas eder. Çünkü sihirbazlık malzemelerinin sirkülâsyonu dolaşımı satışı tek bir ülkede olmaz.




SİHİRBAZ NASIL OLUNUR SİHİRBAZLIK SANATININ JARGONLARI İPUÇLARI VE TÜM TÜYOLARI

Sihirbazlık dünyanın tüm ülkelerinde en geçerli bu düzlemde renkli bir sahne sanatıdır.
Herkes sihirbazlık yapmak ister. Sihirbazlar her şeyi yaptığı için merak uyandırmıştır. Bu yüzden umut olan bir meslektir.

Sihirbazlıkta çocuk genç büyük ayrımı yoktur. Herkesi etkileyen bir sanat olarak kabul görmüştür.

Kış mevsimi ve bahar mevsimi nasıl hepimizi etkiliyorsa sihirbazlıkta mevsimler gibi iç kıpırdatan manzaralar vardır.
Biraz önce yazdığımız gibi çoğu insan sihirbaz olmak arzusundadır.

Sihirbaz olmak için bazı kurallar vardır. Bu kuralları sihirbazlıkla ilgili olan kitaplarımda yazdım. Yine daha fazla ayrıntı olan web sitem var.

Sihirbazlık eski tarihte ve bugün nasıl insanları etkiliyorsa şimdiden sonrada etkileyecektir.
Her sanat ve meslek gibi ustalaşmadan gösteri yapmayın.
Gösterilerinizin sırlarını ortaya koyacak hareketlerden uzak durun.
Sihirbazlıklarınızı kimseye öğretmeyin. Böylece sihirbazlıktan çok para kazanırsınız.
Sihirbaz olacağınızdan emin olun. Yeter ki sihirbazlık kurallarını uygulayın sihirbazlığı çok sevin.
Sihirbazlığa ne derece önem verirseniz o derece başarılı bir sihirbaz olursunuz.
Sihirbazlığı ilk olarak öğrendiğiniz şekilde sunabilirsiniz. Sonraları kendi keşfettiğiniz teknikleri kullanırsınız. Bu döngü tüm sanatlarda böyle yürümüştür.
Sihirbazlık yaparken çok konuşma yapmak her ne kadar iyi olmasa bile konuşacağınız kısa cümleler işinizi kolaylaştıracaktır.
 Konuşma tarzı sihirbaz olarak numara esnasında seyircinin ilgisini çekmek için söylediklerinizdir.

Nasıl bir marangozun aletleri olmayınca iş yapamıyorsa sihirbazda aynıdır. Donanımları ve malzemeleri olmazsa gösteriler yapamaz. Sizlerde sihirbazlık yapacaksanız sihirbaz malzemelerinizi bulundurun.
Sihirbaz malzemeleri tedarik etmek için bir sitemiz olduğunuzdan bahsedelim.
www.hasbora.net/illuzyon-malzemeleri.html

Malzemelerinizi elde ettikten sonra tek yapacağınız iş çalışmalarınıza başlamaktır.
İlk sıralarda işin kolayına kaçabilirsiniz. En kolay ve zevkle yaptığınız gösterilerden işe başlayınız.
Günümüzde çocuklara yapılan sihirbazlıklar sektör haline geldi. Sihirbazlar çocuk sihirbazlığından para kazanmaya başladı.
Sahne sihirbazlığı maliyet nakliye sunum zorlukları nedenlerinden dolayı çökme noktasına geldi. Sihirbazlar sahne sihirbazlığına önem vermiyorlar. Sahne sihirbazlığının malzemeleri havaleli ve çok yer kapladığı için sorun teşkil ediyor. Birde sahne sihirbazlığının sunumunda birçok ekibe ihtiyacı olduğunu aktarırsak her şey anlaşılacaktır. Sahne malzemelerinin imalatı da zor olmaktadır.
Masada yapılan veya yakın plan sihirbazlığı en kolay ve zahmetsiz sihirbazlıktır. Hem taşıma hem sunum açısından sihirbazlara kolaylık sağlar. Sahne yerine sihirbazların yanına giderek sihirbazlık yapılır.



Son dönemlerde sihirbazlığın tanıtımına çok faydası olan sokak sihirbazlığı en ilginç sihirbazlık kategorisidir. Sihirbaz ne sahnede ne bir masadadır. Sihirbaz sokaktadır. Sokaktakilere sihirbazlık yapar.
Sahne sihirbazlığı haricinde devasa sahneler kurularak yapılan sihirbazlık türü de vardır. Bu sihirbazlık her yerde yapılamaz. Büyük organizasyonlar gerektirir. Örneğin metrelerce uçmak büyük ve zorlu çalışmalar gerektirir. Bu tür sihirbazlıkları yapanlar diğer sihirbazlıkları da severler ve sunarlar.



Kart sihirbazlığı sihirbazlığın en ilgi çekenidir. Sadece kartlarla yapılır. El çabukluğu gerektirir. Diğer sihirbazlıklara göre malzeme ekipman donanım gerektirmez.
Paralarla yapılan sihirbazlıklar sihirbazların hepsinin dikkatini çeker. Her sihirbaz paralarla gösteriler yaparlar. Para ile gösteri yapıyor musun şu parayı kaybedebilir misin sorusu her sihirbaza sorulan sorular arasındadır.



İpler dikkat çeken bir malzemedir. Sihirbazlığın temelinde dikkat çekmek vardır. Bu yüzden sihirbazlar iplerle gösteriler yaparlar. Son dönemlerde iplerle yapılan sihirbazlıklarda büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. İpi kesip bütünleme ilk yapılan ip sihirbazlığıdır. İp kesip bütünleme eskiden tek yöntemle yapılmasına rağmen şimdilerde onlarca yolu ortaya çıkmıştır. Bunda teknolojinin ilerlemesi de etkili olmuştur.
Mendil sihirbazlığı ilk sıralarda akla gelmese de önemlidir. Mendillerle kumaşlarla yapılan sihirbazlık sayısı yüzlerce yardır. Mendillerin renk değişmesi kendiliğinden düğümlenmesi çok önemli sihirbazlıklar arasındadır.





SİHİRBAZLAR KİM

Sihirbazlar sahneye genellikle elinde seyircileri çok şaşırtacak bir malzeme ile çıkarlar. Bu ekipmanın büyük veya küçük olmasının önemi olmaz. Önemli olan seyircileri etkilemesidir. Sihirbaz bu donanımla gösteri yaptığında tüm seyirciler pür dikkat kesilirler.

Sihirbazlığın giriş sahnesi hep böyledir. Daha sonra sihirbaz diğer oyunlarına devam eder. Mendil, para ve ip numaraları sihirbazın baş oyunlarıdır. Sihirbazlığın temeli hızlı hareketlere bağlıdır.

Televizyon proğramım olan hasbora showda sayısız insanla karşılaştım. Karşılaştığım ünlü ünsüz hepsinin anlatımları şöyleydi. Bende sihirbaz olmayı düşünmüştüm. O zaman sihirbaz kitabı da aldım veya sihirbazlara ulaşmaya çalıştım diyenler dikkatimi çok çekmiştir. Bunun bir nedeni ise sihirbazlığın çok eski bir sahne sanatı olmasıdır.





SULTAN GAZİ BELEDİYE BAŞKANIMIZ


SİHİRBAZLAR ANTİK ÇAĞDA SAHNEDE

Çok eski çağlarda sihirbazlık yapanlar şimdilerdeki ünlüler gibi değerliydiler.

Eski devletlerin hepsinde sihirbazlar yetişmiştir.

Antik tarih antik çağlardaki insanlar sihirbazlık yaptıkları için para kazanmalarının yanı sıra değerli insan statüsünü de elde etmişlerdir. Bu kural onları gizemli yapmıştır. Sırlarını kimseye söylememişlerdir. Aralarına kimseyi almamışlar hiçbir soruya cevap vermemişlerdir. Deyim yerindeyse sihirbazlıkla ilgili sorular karşısında kale kapısı gibi durmuşlardır. İnsanlığın başlaması ile birlikte sihirbazlar ortaya çıkmışlar günümüze kadar ev araba köprü anıt her nesneyi kaybetmişler ama kendilerini kaybetmemişlerdir. Sihirbazlar halen varlıklarını sürdürmektedirler. Orta çağ olarak bilinen zaman sihirbazlığın altın çağı olarak bilinmektedir. Orta çağda sihirbazlık devasalaşmıştır. O dönemlerde kültürel ve siyasi konularda bile söz sahibi olan sihirbazlar gündeme gelmiştir. Bu güzellikleri gören batılı yöneticileri sihirbazlığı büyütmek için sihirbazlara bütçe ayırmışlardır. Batı roma antik roma bunlara birer örnektir. Antik yunan yöneticileri de sihirbazlara önem vermişlerdir. Sümerler de günümüzde olduğu gibi özel günlerde sihirbaz gösterileri yapılmıştır. Peki, bunlar gelişirken diğer medeniyetlerde sihirbazlık sanatında neler dönmüştür. Bu medeniyet ve toplumlarda sihirbazlık sevilmemiş geriletilmiştir. Daha sonraki yeniçağlarda sihirbazlığın iyi olduğunu fark etmişler neredeyse eski medeniyetleri sihirbazlıkta geçmişlerdir.




UMUT HAYAL VE SİHİRBAZLIK

Sihirbazlığın zayıflatılması ve yavaşlatılmasının ana ve temel nedeni sihirbazlık ve büyünün birleştirilmesidir. İşte bu kural sihirbazlığın yükselmesini engellemiştir. Birde sihirbazlığı falcılılıkla birleştirenlerden bahsedersek konu anlaşılacaktır.


Sihirbazlığı bizler şöyle düşünmeliyiz. Olmasını istediğimiz bir konunun veya kuralın geçici bir süre birleşmesidir. Anlatılmak istenenler şöyledir. Her insan hayal kurar. Sihirbazları da bu hayali gerçekleştiren biri olarak düşünelim. Sihirbaz var olanı kaybeden olmayanı meydana getiren bu esnada insanların hayal dünyalarını çalıştıran bir sahne sanatçısıdır.

Sihirbaz varı yok eder olanı kaybeder bu doğru ama doğa üstü güçleri ile değil; sadece el çabukluğu ve ekipman özelliği ile yok eder. Siber çağındayız bu teknikleri de düşünürsek sihirbazlıkla her şey gerçekleştirilebilir.



SİHİRBAZ HASBORA GÜZELRÜZGAR TRT TELEVİZYONUNDA SİHİRBAZLIK GÖSTERİSİ SUNUYOR





SİHİRBAZLARA İLGİ VE SİHİRBAZLIK KİTABI

Biraz önce sihirbazların eski dönemlerde çok ilgi gördüğünden bahsetmiştik. Sihirbazlığın tarihinde öyle absürt olaylar gelişmiştir ki onu da aktaralım. Sihirbazlar yüce insan evliya hatta evliyanın bir üstü gibi gösterilmiştir. Bu gidişat sihirbazlarında işine gelmiştir.

Sonunda günümüzden yarım asır kadar önce ilk sihirbazlık kitabı çıkmış durumlar kısmen de olsa değişmiştir. Bu kitap ilgi görünce diğerleri ardı ardına sıralanmıştır.

Sihirbazlık kitapları sayesinde sihirbazlık iyi ve istenen noktalara doğru ilerleme kaydetmiştir.





İLLÜZYONİSTLİK VE SİHİRBAZLIK GÖZ BAĞCILIK
İllüzyonistlik en çok kullanılan demokrat adı sihirbaz olan sahne gösteri performans sanatı ilginçtir. Göz yanılması olarak tanımlanır. Dünyamızda her şey internetten yönetilir hale geldi. Sihirbazlığın yerine kullanılan illüzyonist kelimesi internette geçerli değil. Ben Hasbora Güzelrüzgar olarak sihirbaz kelimesinin şirin karşılığı olan illüzyonist kelimesini kullanıyorum. Bu yüzden internette yer edinemiyorum. Sihirbaz kelimesi yazınca ben en arka sıralarda çıkıyorum. Çünkü arama motorları sihirbaz kelimesine odaklanmış durumda.




HOKKABAZLIK
Hokkabazlık kelimesi de aynı illüzyon kelimesi gibi internette geçerli olmamaktadır. İster sihirbaz ister gözbağcı ister hokkabaz isterse illüzyonist ne olursa olsun hepsi göz yanılmasına ve el çabukluğuna dayalı oyunların olduğu sahne sanatıdır.
Türkiye’de sihirbazlığa hokkabazlık denilmektedir. Hokkabaz kelimesini kullanan Türkler haksızda değillerdir. Hokkalarla yapılan sihirbazlık gösterisi sihirbazlığın başlangıç oyunudur. Günümüzde halen yapılan ve ilgi gören bir oyundur.



SİHİRBAZLIĞIN HER DÖNEMİ
Eski tarihlerde sihirbazlık ve hokkabazlık insanların toplandığı alanlarda yapılmaktaydı. Bu yüzden şöyle olumsuz olaylar bile sahnelenirdi. Sihirbaz sahnede gösteri yaparken seyircilerin dikkati tamamen sahnedeydi. Bunu bilen art niyetli kolpacılar insanların bu zaaflarından yararlanıp ceplerindeki para ve değerli eşyalarını çalarlardı. Bu olaylar öylesine çoğalmış ve artmıştı ki gösteri yapılan yerlerin giriş ve görülen yerlerine yazılar ve resimler yerleştirilirdi. Hatta böyle bir resim günümüze kadar ulaşmıştır.




SİHİRBAZLIĞI KİMLER VE NİÇİN KULLANIYOR
Size çok ilginç bir karşılaştırmadan bahsedeceğim. Sihirbazlık ve hokkabazlık oyunları tüm insanların dikkatini çektiği için sihirbazlık oyunlarını sadece sihirbazlar yapmazlardı. O dönemlerdeki hayvan oynatıcıları kısa bir ara verip sihirbazlık yaparlardı. Yine akrobatlık yapan jonglörler bile atma tutma çevirme döndürme zıplatma yaptıktan sonra hokkabazlığın ilginç gizeminde istifade eder sihirbazlık yaparlardı. Diğer sahne sanatları sunanlarda hokkabazlıktan medet umarlardı. Biraz önce yazdığım karşılaştırma sözcüğüne geçiyorum. Günümüzde de birçok insan dikkat çekmek için sihirbazlıktan medet ummaktadır. Bunların arasında avukatlar doktorlar öğretmenler ve diğer meslekler vardır. Özcümle mesleğimiz ve sanatımız ne olursa olsun dikkat çekmek para kazanmak demektir. Sihirbazlığı kullanan sadece meslek ve sanat erbaplarımı sorusunun cevabı hayır olacaktır. Nedeni ise şirketlerde ürünlerine dikkat çekmek için sihirbazları reklamlarında değerlendirmişlerdir. Bu tekniğin kökleri de eskilere dayanmaktadır. İşportacılar mallarını satmaya başlamadan önce sihirbazlık oyunları yaparlardı. Böylece devasa topluluklar oluşunca mallarını ortaya çıkarır ve hazır müşteriye kolaylıkla satarlardı. Politikacılarda vurgulamak istedikleri olayları anlatmak için sihirbazları örnek verirler. Umutsuzluğa düşenlerde sihirbazlarla karşılaşınca dileklerinin gerçekleşmesini isterler. Bu tablo eski sihirbazlar varken de aynıydı şimdiki modernite sihirbazları varken de aynı işlemektedir.
Yine sihirbazlar eski tarihlerde de insanları hayrette bırakırlardı şimdiki sihirbazlarda hayrette bırakıyorlar. Gelecekteki sihirbazlarda aynı şekilde teknolojiyi daha fazla kullanacakları için şaşırtan hareketleri daha yüksek düzeyde yapabileceklerdir.





SİHİRBAZLAR NASIL DİKKAT ÇEKERLER
Sihirbazlık sanatı dikkat çekme sanatıdır. Bu nedenden dolayı sihirbazlar hep dikkat çekecek gösteriler yapma çabasındadırlar. Hatta bu nedenden dolayı kullandıkları eşyaları da özenle seçerler. Uzun yıllar hasbora illüzyon show proğramını televizyonlarda yayınladım. İskambil oyunlarını hiç kullanmadım. Sihirbazlıkta iskambil oyunları çok dikkat çekmektedir. Bu yüzden sihirbazlar gösterilerinde iskambil oyunlarına yer verirler.
Sihirbazlık sanatında komedide önemli yer tutmaktadır. Sihirbazlar gösterilerini eğlenceli hale getirmek için komik oyunlar yaparlar. Böylece her yaş insanı eğlendirirler ve ilgilerini çekerler.




İLLÜZYONİST İZLEYEREK İLLÜZYONİST OLUNUR MU?

İllüzyonist izleyerek illüzyonistlik öğrenebilir misiniz; veya illüzyon sanatçısı olabilir misiniz?  Her şeyden önce illüzyonist olmak için istekli olmalısınız. Seyrederken kendinize yararlı bir bölüm gördüğünüzde notlar almalısınız. Seyrettiğiniz illüzyonistlik tekniklerini uygulamazsanız anında unutursunuz. İllüzyonistlik izlerken yanınızda not alacak kâğıt ve kalem bulundurunuz.





İLLÜZYON HİLELERİ

Sizler sahne sanatçısı olacaksınız. Sahnede ve tüm yaşamınızda olumsuz ve argo terimler kullanmamalısınız. İllüzyonistlik hileleri kelimesi illüzyon sanatına zarar verir. İllüzyonistlik kesinlikle hile yapmak anlamına gelmez. İllüzyonistlik sahne sanatıdır. İnsanlara birçok faydası vardır. İllüzyonist hile yapmaz sadece eğlenceli gösteriler yapar. Bu düzlemde şu ayrıntı çok önemlidir. İllüzyonistlik yaparken hileler değil sırlar vardır. Nasıl diğer sanatların her yönü bilinmiyorsa illüzyonistliğin de gizli ve gizemli kalması gereken tarafları kesinlikle olmalıdır. Sinema reklam ve dizi filmlerinde birçok ışık ve kamera metotları uygulanır. Bu yapılanlara hiçbir zaman hile denmemiştir. Çünkü bunlar sinemanın insanlara iyi gözükmesi için yapılan kurallar ve sistemlerdir. Özetlersek illüzyonist hilesi yoktur. Sadece güzel ve atraksiyon gösteriler sunabilmek için; seyircinin bilmemesi gereken teknikler ve yöntemler vardır. 





HİÇBİR USTA İLLÜZYONİSTİ SAHNE HARİCİNDE İLLÜZYONİSTLİK OYUNLARI
YAPARKEN GÖREMEZSİNİZ.

Seyircilerinizi hayrete düşürmek için sahne haricinde gösteriler yaparsanız zararlı çıkarsınız. İllüzyonistler sahnede çeşitli illüzyon oyunları sunarlar. İllüzyonistin yaptığı oyunlar seyircileri eğlendirir. İllüzyonist oyunları sahnede yapıldığında çok anlamlı ve harika olur. Şimdi ise illüzyonist olmayanların durumlarına gelelim. Bu insanlar birkaç tane illüzyonist oyunu öğrenip sahne haricinde fırsat buldukları her yerde illüzyonistlik oyunlarını yapma çabasına girerler. Sahnede sunulamayan illüzyonistlik oyunları negatif manzaralar oluşturmaktadır. Sanata zarar verdiği gibi yapan bireyinde aşağılanmasına neden olur. Hiçbir profesyonel illüzyonist sahne haricinde gösteri yapmaz. İllüzyonistliğe yeni başlayanlar sahneye çıkma olanağı bulamadığı için ulu orta yerlerde gösteriler yaparlar. Böylece hem kendisine hem de sanata zarar vermektedirler. Meraklı ve istekli biri bile olsa asla profesyonelliğe yükselemezler. Bunun ispatı çok basittir. Yeni dans öğrenen bir öğrenci amatör illüzyonistin yaptığı gibi her yerde oyun oynamaya çalışırsa nasıl karşılanacağı malumdur. Herkesi kendisine güldürür. Çünkü aynı gereksiz ortamlarda illüzyonist oyunu yapan illüzyonistlik meraklısı gibi gerçeklerin dışına aleni ve apaçık çıkmıştır. Hâlbuki bu dans öğrencisi kartografileri ve tüm figürleri iyice öğrendikten sonra sahnede oynamış olsaydı durumlar kendi lehine gelişecekti. Özcümle illüzyonistlik oyunu da dans da sahne haricinde oynanmamalıdır. Diğer tüm sanatlarda yerinde ve sahnesinde sergilenmelidir. Hiçbir usta illüzyonisti sahne haricinde gösteri yaparken göremezsiniz.  



  

İLLÜZYON NUMARALARI

İllüzyonistlik numaraları profesyonel bir şekilde sunulduğunda seyirciler neşe ile seyrederler. Diğer türlü en büyük olarak bilinen illüzyonistlik numaraları bile güzel bir şekilde oynanmadığında zayıf etki yapar. Seyirciler aralarında şöyle konuşurlar. Suna bak en büyük illüzyonistlik numarasını ne kadar naif şekilde sundu. Oysa etkili bir sunum yapsaydı ne kadar eğlenirdik derler. Bu durum sadece illüzyonistlik numaralarını kötü sunan illüzyoniste değil, diğer usta illüzyonistlere bile zarar verir. Olumsuzluklarla dolu illüzyonist gösterileri seyreden seyirciler en başarılı illüzyonistlari de seyretmekten uzak dururlar. İllüzyonistlik numaraları özen ve itina ile sunulmalıdır. Bunun en kolay yolu illüzyonistlik numaralarını seyirci karşısına çıkmadan defalarca prova edilmelidir. Size belki inandırıcı gelmeyebilir ama ben en az iki yüz kere prova ettiğim illüzyonistlik numaraları vardır. O yüzden sunduğum illüzyonistlik oyunları çok güzel görünmektedir.





İLLÜZYONİST NUMARALARI ÖĞRENME

İllüzyonist numaraları öğrenmenin en önemli sırları illüzyonistlik numaralarını en iyi bilen usta ile çalışmaktır. Siz illüzyonistlik numaralarınızı sunarken iyi olmayan yönlerinizi hemen hatırlatacağı için hatasız gösterilere alışırsınız. İllüzyonistlik numaralarını sunarken özel sırlar vardır. Bunları öğrenmeden seyirci karşısına çıkılmamalıdır. İllüzyonistlik numaraları illüzyonistlik öğreten kitaplardan öğrenilebilir miyiz? Şimdi bunu açıklayacağız. Ayrıntılı ve açıklamalı yayınlanmış illüzyonist kitaplarından illüzyonistlik numaralarının yapılarını öğrenebilirsiniz. Yinede kendinizi geliştirmek için biraz önce söylediğimiz gibi üstatlarla birlikte çalışmalı onlardan kurslar almalıyız.




İLLÜZYONİST FİLMLERİ

İllüzyonist filmleri konusu ve kuralları ile ilgili sırları öğreneceğiz. İllüzyonistlik bir sahne gösteri performans sanatıdır. Nasıl bir işadamının doktorun hayatı film olabiliyorsa illüzyonistinde filmi olabilir. Meslekler ve sanatlar nasıl dizilere konu ediliyorsa illüzyonistlikle ilgili diziler filmler çekilebilir. İllüzyonist filmlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bunun nedeni illüzyonistlik sanatının ilgi odağı olması ile ilgilidir. İllüzyonistlik toplum tarafından ilgi ve kabul görürse piyasaya çıkan illüzyonistlik filmleri de bu düzlemde sevilecek ve seyredilecektir. İllüzyonist filmlerindeki başrol veya oyuncular illüzyonist mi olmalıdırlar. Bu sorunun cevabı gayet basittir. Kesinlikle illüzyonist olmamalıdır. Sinema oyunculuğu ayrı illüzyonistlik sanatı ayrı bir kavram ve kurgudur. İllüzyonist çok iyi oyunlar oynayabilir sanatında başarılı olabilir ama sinema oyuncusu gibi normal yaşamdaki monologu ve paraloğu ekranlara yansıtamaz. Bu konu ile ilgili bir cümle bile yazsak bile konu anlaşılacaktır. Usta sinema oyuncularını sinema sahnesinde hakkını ararken mücadele ederken sanki filmi unutur gerçek bir yaşam gibi izlemeye koyuluruz. Sanki sahneden film artistleri gitmiş gerçek olayları yaşayanlar gelmiş gibidir. Ben bu aktardıklarımı rol aldığım sinema ve dizilerden biliyorum. Dizlerde sadece illüzyonist rolü aldığım için çok beğeniliyor ve takdir ediliyorum. Çünkü sadece illüzyonistlik gösterileri sunuyorum.





İLLÜZYONİSTLİK NASIL YAPILIR

İllüzyonistlik nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. En anlamlı cevap illüzyonistlik yapanlardan öğrenmek olacaktır. İllüzyonistlik sanatı tiyatroculuğa çok benzemektedir. Hiç eğitim almayan birisini tiyatro sahnesine alsanız başarısız olacağı kesindir. Sahnede ne yapacağını bilemediği için sorunlar yaşar. İllüzyonistlik bilmeyen biriside sahneye çıkınca tiyatrocu gibi zorlanır. Eğitim almadan hiçbir sahne sanatı icra edilemez. İllüzyonistlik yapmak için doğru illüzyonistlik malzemeleri tedarik edilmelidir. Özellikle ülkemiz dışında yaşanan örneklerden bahsedelim. Servet derecesinde illüzyon malzemeleri satın alıp hiç kullanamayan insanlar vardır. Bunlara neden aldın diye sorulduğunda belki gösteri yaparım cevabını vermişlerdir. İllüzyonistlik yapmak için illüzyonistlik malzemeleriniz olmalıdır. Bu doğru ancak gerekli olanlar tedarik edilmelidir.




SİHİRBAZLIK MALZEMELERİ NEREDEN TEMİN EDİLEBİLİR

Dünyamızda illüzyonistlik malzemesi imalatı yapan ülkeler çok az sayıdadır. Bunun nedenini oyuncak imalatı yaptığımız için biliyoruz. Bir atölye imalat yapacağı üründen en az beş bin adet satabilmelidir. Yoksa zarar eder. Oyuncak imalatçıları yaptıkları oyuncaklardan en az beş bin adet satarak kalıp parası ve diğer maliyetlerini kurtarır. Daha sonraki imalatlarda kar oranı çoğalır bu doğrudur. Nedeni yeni parti için kalıp yaptırmasına gerek kalmaz aynı kalıpla yoluna devam eder. Sadece işçi ve hammadde giderleri vardır. İllüzyonistlık malzemesi imalatının neden her ülkede yapılmadığına gelince satış zayıflığıdır. Bir ülkede yüz tane illüzyonist olduğunu düşünelim. İmalat yapan atölye veya fabrika her illüzyoniste satmış olsa bile kalıp parasını çıkaramaz. Peki, imalat yapan ülkelerdeki atölyelerin durumu nasıl işlemektedir. İllüzyonistlik malzemesini tüm dünyadaki illüzyonistlere satarak maliyetlerini kurtarma çabasına giriyorlar. Bu şekilde bile kurtaramadıkları için yüksek fiyata satmak zorunda kalıyorlar. İllüzyonist malzemeleri imalatçısı olduğunu anladığımız ülkelerden satın alınmalıdır. Bazı ülkeler kendisi illüzyonistlık malzemesi üretmemesine rağmen imalatçı kılığına bürünmekteler. Bu yerlerden alınan illüzyonistlik malzemeleri ya kalitesiz oluyor veya normal fiyatının üç beş katı fazla oluyor. Biraz önce açıkladığımız konuyu anlaşılır hale getirmek için bir ayrıntı yazalım. Giysi fabrikaları en çok satılan kumaşlardan imalat yaparlar. Bazı renkler kesinlikle bulunmaz. Biz bulunmayan renklerde elbise siparişi versek normal sattıkları fiyatın yirmi misline bile zor yaparlar. İllüzyonistlik malzemelerinin genel durumu bu şekildedir.

Hasbora oyuncak olarak bizlerde zaman, zaman illüzyonistlik jonglör ve ateş yutan adam malzemeleri imalatına geçince hatırı sayılır denebilecek maddi kayıplar yaşamaktayız.






SİHİRBAZLIK SETİ

Sihirbazlık malzemeleri setlerinin içersinde birçok oyun vardır. En uygun sihirbaz seti yaş gurubuna göre ayarlanmalıdır. Örneğin profesyonel bir sihirbaza set hazırlanacaksa içersinde şu oyunlardan olmalıdır.




SİHİRBAZ KONUSU

Günümüzde her yaştan insan illüzyonistlik konusunu konuşur hale geldi. Bu konuşulan konuların içersinde illüzyonistlik var mıdır, yok mudur? Gibi ilginç diyaloglar bile olmaktadır. Peki, illüzyonistlik konusunun gerçek yönleri nelerdir. Şimdi onlara değineceğiz. illüzyonistlik sahne sanatı olarak kabul görmüştür. Halk tarafından onaylanan illüzyonistlik sektör haline dönüşme dönemecine girmiştir. illüzyonistlik yükselince illüzyonistlere ekipman, takım ve malzeme sağlayanlar bu sermayeden istifade edeceklerdir. illüzyonistlik konusunun gelecekteki konumu ve kuralları nasıl olacaktır. İşte bu sorunun cevabının bir kısmını biraz önce yazdık. Vatandaşların ilgi gösterdiği her konu varlığını kesinlikle korur. İnsanların iç dünyalarında ve yapılarında merak duygusu olduğu sürece illüzyonistlikte var olacaktır. İnsanlar nasıl yemeden duramadığı için yiyecek sektörü önemini ve değerini her dönem koruduysa illüzyonistlik varlığını koruyacak ve sürdürecektir.




   
SİHİRBAZLIK NEDİR

Sihirbazlık nedir konusunu en ilgi çekici şekilde açıklayacağız. Sihirbazlık tiyatrodan daha kolay bir sanattır. Tiyatroda sahne ve ekipman çok fazla iken sihirbazlıkta orta boy valize bile sığacak kadar azdır. Buna kostümlerde dâhildir. Tiyatroda ise dekor ve kostümler için en az bir görevli vardır. Diğer ince ayrıntılara gerek olmadığını düşünüyoruz. Sihirbazlık tek kişi tarafından yapılabilir. Sihirbazlık çeşitli özel malzemelerle yapılmaktadır. Diğer insanların yapamadığı beceriler ve yetenekler olması sihirbazlığa değer katar. Şimdi sihirbazlık nedir konusuna halkın gözü ile bakalım. Vatandaşlar bir meddah sanatçısını seyrederken şu sözü söyleyebilir. Meddahlığı bende yaparım. Bende bildiğim hikâyeleri anlatırım diyerek yüreklenir. Sihirbazlığı ise ben yapmam için tüm teknikleri öğrenmeliyim der. Sihirbazlık nedir sorusunun en ayrıntılı cevabını öğrendik. Sihirbazlık seyrederken gizli ve bilinmeyen konular olduğu için ben yaparım diyemez.




SİHİRBAZ FRAGMAN

Dünyamızda sihirbazlıkta reklam ve tanıtımla olmaktadır. Sihirbazlık fragmanları bu yüzden çok önemlidir. Hasbora show proğramıma başlamadan önce şöyle bir giriş konuşması yaparım. Hasbora showda mental sihirbazlık gösterileri her kesimin seveceği paralarla yapılan showlar hayrete uyandıran ip oyunları ve birçok atraksiyon gösteriler seyredeceğiz. Oyundan önce kısa bile olsa bir fragman sergilemek seyircilerin çok dikkatini çekecektir. Sihirbazlık gösterilerin en sonunda yapılacak büyük bir oyunun isminden bahsedilirse seyirciler oyunun sonuna kadar ilgi ve dikkatle izleyecektir. Sihirbaz fragmanlarının sihirbazlık sanatına çok faydası vardır. Sihirbaz filmlerinde nasıl faragmanlar oluyorsa sihirbaz gösterileri öncesinde de fragmanlar büyük etki sağlayacaktır.





SİHİRBAZLIĞIN TARİHİ

Sihirbazlığın tarihi insanların birbirlerine üstün gözükme çabası ile başlamıştır. Bu şu anlama gelmektedir. Sihirbazlığın tarihi ilk iki insanın dünyaya gelmesi ile başlamıştır. Günümüze kadarda devam etmiştir. İnsanlar yaşadığı sürece de sihirbazlık olacaktır. Sihirbazlığın asıl tarihini ben şöyle yorumluyorum. Medya sihirbazlığı ön plana çıkarmaya başlayınca sihirbazlık gelişmeye başlamıştır. Bununla birlikte mevcut sihirbazlar hatırı sayılır paralar kazanmışlardır. Paranın olduğu konular her insanın dikkatini çeker. Para kazanıldığını gören birçok insanda sihirbazlığa başlamıştır. Sihirbazlığın tarihini yayınlamış olduğum kitaplarda çok kısa olmak kuralı ile yazdım. Neden peki diyenleriniz olacaktır. Tarih insanı tarih eder, düşüncesindeyim. Tarihle fazla ilgilenmenin devasa zararları vardır. Tarih tarihten para kazananların işi olmalıdır. Sihirbazlar sihirbazlık yapmalıdır. Bunu neden böyle yazıyorum hemen açıklayacağım. Biz hasbora oyuncak olarak sahne malzemelerinin yanı sıra sihirbazlık malzemeleri imalatı da yapmaktayız. Bir dönem nostalji olsun diye tüm bulduğumuz tarihi denebilecek illüzyon malzemelerini satın aldık. Bunları emitasyon ve repüridüksiyon olarak imalat yaptık. Sonuç ne oldu derseniz bizler için depolama dâhil birçok sorunlar oluşturdu. Tarih olan malzemeleri sihirbazlar önemsemedi. Sihirbazlığın tarihide diğer tarihler gibi hiç önemli değildir.




İLLÜZYON SANATINDAKİ KAZALAR

İllüzyon malzemelerinin içersinde yaylı mekanizma olanlar kazalara neden olur. Bunların yanı sıra kesici delici yanıcı maddelerde sanatçıya ve sanata derin zararlar vermektedir.

SİHİRBAZLIK MALZEMELERİ İMALATI

İllüzyon malzemeleri imalatı yaparken birçok anım olmuştur. Sihirbazlık yapılan malzemeler özel olmalıdır. Hasbora oyuncak imalathanesinde yapılamayan sihirbazlık malzemelerinin bazı bölümlerini tedarikçi atölyelerde imal ettiriyoruz. Bu atölyeler bazen marangozhanelerde olabiliyor. Aynaları olan bir sihirbazlık kutusunu marangozda yaptırınca sorun yaşamıştık. Çünkü marangoz senelerce yaptığı modeli sihirbazlık kutusuna uygulamıştı. Bizim istediğimiz gibi yapamamış diğer müşterilerinin istediği gibi yapmıştı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder